Politik och partaj i BA

Oh, vad an denna bloggtorka? Allt började med att jag blev matförgiftad för första gången i mitt liv för två veckor sen. Det var helt okej, men det gör ingen spännande blog post; kräktes. Åt kex. Drack vatten. Mera kex. Låg still. Man blir ju isolerad när man är sjuk, orkade inte ens öppna fönsterluckorna (kommer f ö aldrig respektera grejen med persienner utanpå fönstren. Makes no sense what so ever.) Men så fort jag fick tillbaka lite vakenhet blev det återigen intressant vad som händer utanför fönstret. Typ det här;

IMAG0158

Jobb. En bild från några veckor sen när jag följde med på nåt slags fritidskonvent i en park utanför BA. Bra drag.

IMAG0189

En bit av the place to be, Centro Comunitario Renuevo, med vimplarna och allt. Bild tagen i förbifarten en lördag, då det är matsal för folk around the block. Stora och små, sen äter vi som jobbar tsmns och städar med kemikalier som svider i halsen. Lite vattenkrig på gatan och sen är det helg. På murarna utanför är det nya politiska budskap varje vecka – inför parlamentsvalet som var idag. Min enda uppfattning om detta är de jag pratat med som inte riktigt bryr sig, inte litar på politiker och är bittra över de måste åka två timmar till en vallokal långt bort för att de struntat i att adressändra. Men i Argentina är det röstplikt och på valdagen, samt dagarna innan och efter finns det många regler kring vad man får och inte får göra. Massa ställen är stängda, man får t ex inte använda flaggor, vapen eller sälja alkohol. Argentina har som de flesta sydamerikanska länder en del stadskupper, militärdiktatur, korruption och allmänt politiskt kaos i bagaget. Plus att det är en slags under cover-monarki – presidentposten går inom familjen; för länge sen från Perón till hans fru, till hans andra fru och just nu är det frun till den förra presidenten som är president. De är familjekära, argentinarna, på flera plan.

IMAG0177

Måndagar med Erika! Erika var Salt-volontär i Buenos Aires förra året, har nu återvänt och på måndagar brukar vi hänga.

IMAG0172

På strandpromenaden t ex.

IMAG0178

Nära finns ett ställe som säljer riktigt goda smoothies, men har riktigt trötta budskap på väggarna.

IMAG0180

Fina bord.

IMAG0204

En annan måndag i Belgrano, ett område mellan mitt och capital federal Buenos Aires. Aldrig tidigare har jag så önskat att jag hade en kamera i mitt huvud, för att fånga alla tusen speciella ögonblick och människor som swischar förbi. Folk som skejtar i rusningstrafik på de åttafiliga avenyerna, galet vacker gatukonst, träd målade i alla färger och solnedgångar som man ser för att allt är så platt och rakt. Vad hindrar mig? Lika delar förundran och stress. Men ibland så.

IMAG0222

IMAG0216

Senaste måndagen med Erika fick hon hamburgare i födelsedagspresent av mig, på framtida favorit-hamburger jointen. Menyn på en gammal kartong och inget himla bordsserveringstjafs. Så ska det vara.

Bild 2013-10-25 kl. 01.43 #3

Och den 24 oktober fyllde jag 22 år!  Fick tårta, pussar och sång på jobbet. Här får man iofs pussar varje dag, hälsningskindpussar och blöta barnpussar. I övrigt; scones, spexig japansk mat och den här natt-cupcaken. Fick fyra olika tårtor-ish med ett ljus på varje. På något sätt blir det väl 22. I fredags körde vi argentinsk bbbq (birthday barbeque), asado, i kollektivet och jag sa till vår killkompis som alltid sköter grillen, att nästa gång ska du göra sallad och någon av oss (tjejer) ska grilla (det är vår grill). “Jaja, det säger ni varje gång.”

Har lärt mig en hel del om argentinsk festkultur de senaste dagarna; de är kalasiga, hurrande och liksom fest-generösa människor på ett så opretentiöst sätt. Jag är en mysbelysnings-musikstämnings-finduknings-besatt person , men här, man väntar inte, man ba tjoar och käkar vid köksbänken med taklampan tänd, tv:n på och dricker ur vad som går att hitta, gör en macka av maten och har det gött tillsammans. Jag är nöjd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s